KASZUBSKIE MAŚLENIE W JAGLIACH

Kaszubskie maślenie w Chacie Kaszubskiej w Brusach Jagliach

Uczniowie klas 5 wybrali się na kolejną przygodę z kaszubską tradycją kulinarną. Tym razem był to własnoręczny wyrób masła.

Podczas warsztatów uczniowie poznali nie tylko urządzenia i naczynia potrzebne do wyrobu masła oraz tradycyjny proces wyrabiania masła – od ubijania śmietany aż po gotowy produkt, ale także to jak dawniej wyglądało odbieranie mleka od gospodarza, kto się tym zajmował i dokąd wędrowało to mleko, aby ostatecznie zostało przetworzone na wyroby mleczne.

Mnóstwo emocji i dużo wrażeń sprawiło uczniom samodzielne ubijanie śmietany, z której po ciężkiej pracy powstało masło. Każdy mógł zabrać swoją porcję do domu, aby pochwalić się swoim wyrobem i wspólnie z bliskimi delektować się pysznym masłem.

Ewa Bal

Kliknij zdjęcie, aby zobaczyć album zdjęć Google